Què son les malalties neurodegeneratives?

Investiga: busca informació sobre el que són les neurones i quina feina fan en el cos humà. Si treballes en grup, comparteix el que has entès i compara amb els companys les conclusions.

Quan sàpigues el que són les neurones, investiga els llocs del cos on pots trobar-les. Descobreix què és l’escorça cerebral, la substància negra del cervell i la medul·la espinal.

Imagina que el nostre planeta es com un cos humà. Quines parts de la Terra serien les neurones? Quins desastres naturals, o artificials, serien comparables a una malaltia neurodegenerativa?

Mots encreuats: imprimeix el fitxer que trobaràs clicant aquí i juga a omplir els mots encreuats.

Qui pot tenir aquestes malalties?

Busca pel·lícules i literatura que tracti alguna de les malalties neurodegeneratives. Quan les hagis trobat, analitza la manera com tracten el tema els autors de les obres que hagis escollit.

Per no començar de zero, et proposem dues obres relacionades amb la malaltia de l’Azheimer:

Relacionat amb l’esclerosi múltiple:

Si vols anar més lluny en la teva anàlisi, pots preguntar a metges i malalts per comprovar si el que heu vist o llegit és real o si els seus autors més aviat hi han posat imaginació.

Et ve de gust fer una sopa de lletres?. Clica aquí per imprimir-te’n el fitxer.

Es poden detectar, les malalties neurodegeneratives?

Fes-te una pregunta: quines conseqüències comporten en la seva vida diària les malalties d’en Joel, en Mario, la Carme i en Pasqual.

Fes treball de camp: busca a prop del teu entorn el cas d’alguna persona, o un familiar, afectada per alguna malaltia neurodegenerativa. Pregunta-li com va notar que li passava alguna cosa.

En el fitxer que pots imprimir-te clicant aquí podràs comparar les parts del cos que queden afectades per algunes de les malalties neurodegeneratives més conegudes.

Mots encreuats: imprimeix el fitxer que trobaràs clicant aquí i juga a omplir els mots encreuats.

Coneixem les causes i les solucions?

Busca a prop d’on vius algun lloc on es tractin persones afectades per alguna malaltia neurodegenerativa. Per exemple, una associació o un centre de dia per a afectats d’Alzheimer.

Et donem una pista per fer la recerca: els espais de serveis públics (ajuntaments, ambulatoris, hospitals) són uns bons punts d’informació.

Quan trobis algun lloc, vés a preguntar sobre les seves activitats i els tractaments que s’hi fan.

Aprofita per posar-te al dia. Pregunta si coneixen quines previsions tenen per al futur: pots preguntar-los, per exemple, si tenen coneixement de recerques que estiguin fent avançar en la cura de les malalties neurodegeneratives.

Conviure amb la malaltia

En la fitxa adjunta que tens clicant aquí veuràs un fragment de l’obra de teatre Antaviana, basada en el llibre Cròniques de la veritat oculta de Pere Calders. Concretament, en el conte El principi de la saviesa.

Mots encreuats: imprimeix el fitxer que trobaràs clicant aquí i juga a omplir els mots encreuats.

Què pot fer la societat?

Busca a les agendes d’activitats del teu barri els actes que s’hi facin per a la lluita contra malalties, preferentment les neurodegeneratives. T’animes a col·laborar amb els organitzadors?

Si no trobes cap activitat que et convenci, per què no et poses a pensar en una activitat per organitzar amb la teva gent? Podries proposar-la a alguna entitat, o a l’escola...

Quin eslògan proposaries per a la teva festa o activitat? Comparteix-lo amb els teus amics i posa’l a prova: a veure què n’opinen.